vakgarageettenleur_vervangend-vervoer

WAT IS CHIPTUNING?

Wat is chiptuning?
Chiptuning is het afstellen van een motor voor betere prestaties. Tegenwoordig bevindt er zich een computer in elke auto. Deze computer, die de motor aanstuurt, wordt het motormanagement of de ECU (Electronic Control Unit) genoemd. De ECU is het brein van de motor en regelt de motorloop aan de hand van diverse waarden, waaronder de gaspedaalstand, turbodruk en inspuithoeveelheid. Door de software aan te passen kunnen we de motor anders afstellen. 
 

Opnieuw afstellen
Standaard heeft de autofabrikant de motoren op een bepaalde waarden afgesteld. Wij kunnen nieuwe instellingen bepalen aan de hand van technische gegevens van de motor (turbo, brandstofpomp, aandrijflijn). Bij Vakgarage Etten-Leur willen we eruit halen wat erin zit, maar dan wel op een veilige manier uiteraard. Een verbeterde drivability is bij ons net zo belangrijk als het verhogen van vermogen en koppel.
 

Waarom tunen fabrikanten niet?
Fabrikanten leveren motoren in diverse modellen. De motoren worden zo gepositioneerd dat ze passen in het productaanbod. Uit kostenoogpunt wordt één motorblok dan ook in diverse vermogensuitvoeringen geleverd. Dit zorgt ervoor dat er marges ontstaan die door ons te benutten zijn.


Tunen is een vak
Tegenwoordig zijn alle motoren voorzien van een geavanceerde inspuittechniek. Bij benzinemotoren zien we steeds vaker een direct inspuiting en bij dieselmotoren wordt de laatste jaren meer gebruik gemaakt van common rail techniek met pïezo injectoren. Dit maakt dat voor tunen veel kennis en ervaring nodig is. We weten wat we op een veilige manier uit je auto kunnen halen.
 

Een optimale verhouding van het lucht/brandstofmengsel
Bij chiptuning worden door ons team diverse parameters in het motormanagementsysteem aangepast. Door iets meer brandstof in te spuiten en meer lucht toe te voeren levert je motor meer vermogen. Wel is het belangrijk dat het lucht/brandstofmengsel in een optimale verhouding blijft. Hier besteden wij dan ook ruim aandacht aan.Een goed brandstofmengsel komt de levensduur ten goede en zorgt voor minder vervuiling. Een arm mengsel heeft een hogere motortemperatuur en het niet goed oppakken als gevolg. Een te rijk mengsel geeft een hoger verbruik en meer vervuiling.

 Een bijkomend voordeel van onze chiptuning is dat je zuiniger rijdt doordat de motor minder toeren hoeft te maken en er geen loze brandstof verloren gaat. Je beschikt over meer koppel zodat je eerder in een hogere versnelling kunt rijden.